Høring: Spændende tanker om socialt udsatte, udenforhed

Arkivfoto
Arkivfoto
8. februar 2017 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag eftermiddag bød formand for det lokale Udsatteråd, Jørgen Jørgensen, velkommen til en høring om socialt udsatte, hvor der var samlet et panel med Birthe Povlsen fra Socialrådgiverne, Sarah S. Andersen fra AE, SF-politikeren Karsten Hænge og tidligere leder i Socialstyrelsen Knud Aarup.

Det var Knud Aarup, som i dag kalder sig uafhænig agent i udvikling af velfærssamfund, der lagde ud med at sige, at rigtigt meget gik galt på hans vagt i Socialstyrelsen. Og så fortalte han, at antallet af brugere i Kirkens Korshærs Varmestue i Aarhus har tredoblet antallet af brugere under 30 år.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og det er ikke et sted, hvor man kommer, fordi der er dejligt”, siger han og beder de 25 tilhørere i Sønderborgs tænke på, at det er i dag fremtidens sociale problemer skabes.

“Der er 28 procent af befolkningen mellem 18 og 64 år, der er på en eller anden overførselsindkomst”, siger Knud Aarup.

Børn svigtes også

“42 procent af de anbragte børn kommer ikke så langt i skolen, at de klarer afgangsprøven”, siger han og fortsætter:

“Det betyder, at vi har anbringelser uden effekt”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Prøv at forestil jer, hvis der kom en undersøgelse, der sagde, at et stort antal børn i kræftbehandlingen kommer ud af behandlingen uden nogen form for effekt”.

Tager man mennesker med særlige behov, så er der kun 44,7 procent af de, der er ramt på mobiliteten i beskæftigelse og 24,5 procent af de, der har psykiske lidelser.

“Af de unge, som kommer gennem den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse får 85 procent ikke et job”, siger Knud Aarup og bliver suppleret af Lokalforeningen Ligeværds formand Jørn Thrane:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og i Sønderborg handler det om 90 procent og det er vist rekord”, siger lokalformanden.

Velfærdssamfundets på dødsspiral

20 procent af de dårligt stillede ser velfærssamfundet som en illusion og gennem 20 år har 20 procent af danskerne været udenfor arbejdsmarkedet og på overførselsindkomst.

“Vi gør det ikke spor bedre end for 30 år siden”, siger Knud Aarup. Han bruger ikke ordet “udsatte”, men taler om “udenforhed”. Han giver det offentlige en meget stor del af ansvaret for, at det er sådan og kommer med et eksempel:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi har kendt til ordblindhed gennem snart 50 år og alligevel opdager folkeskolen kun 27 procent af de elever, der har det handicap. De kunne have fået hjælp, men blev sat udenfor”, siger han. Vi skaber udenforhed ved ikke at hjælpe.

“Og så vi er på vej ind i velfærdssamfundets døsspiral”, siger Knud Aarup.

Når unge mennesker ikke får hjælp, så bliver det ikke på uddannelsesområdet, de oplever succes.

“Men den kan de opleve på mange andre måder. For eksempel kan de sælge narko”, siger Knud Aarup og forklarer, at vi alle vil være gode til et eller andet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og har vi ikke succes med det gode, så kan vi få det med det dårlige”.

Sociale tiltag er tænkt i civilsamfundet

Når velfærssamfundet skal reddes, så skal civilsamfundets rolle genopdages.

“Det er nemlig der, alle de sociale tiltag kommer fra. Det offentlige har ikke bidraget med noget”, siger Knud Aarup.

“Det offentlige – både stat og kommuner – er delt op i siloer, så man har mistet helhedstanken. Det er ikke sjældent vi hører om uens meldinger fra beskæftigelsessagsbehandlere og dem i sundheden”, siger Knud Aarup.

“Altså er vigtigt at komme fra silo- til heldhedstænkning”.

“Lige så vigtigt er det, at vi begynder at se familierne som den første og vigtigste brik i velfærdssamfundet. En social indsats handler nemlig om relationer”, siger Knus Aarup.

“I nogle sager er der involveret 16-18 kommuneansatte og der er ingen, der mener, de har ansvaret. Altså skal der et navn på den person, som har ansvaret for helheden”, siger Knud Aarup.

Rigtigt mange sociale indsatser betales med penge fra SATS-puljen.

“Og stod det til mig, så blev den nedlagt, fordi det ville gøre, at sociale indsatser ikke blev projekter – og det ville betyde, at man opdagede, at der faktisk kan laves sociale indsatser uden der følger ekstra penge med”, siger han.

Der mangler også faglighed i de politiske beslutninger, der er på områderne.

“Politikerne kender ikke til de ting, som de sidder og stemmer om”, siger Knud Aarup, der gerne ser, at man sørger for at klæde de folkevalgte bedre på, inden de tager beslutninger om indsatser eller ny lovgivning.

Vejen til velfærdssamfundets succes er ifølge Knud Aarup, at der forebygges tidligst muligt.

“Det betyder, at især børn skal have den hjælp, der bringer dem videre”.

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...