Tansbjerg Skole – en specialskoles meget specielle historie

Arkivfoto
Arkivfoto
19. marts 2017 Uddannelse Skrevet af: Ole Kæhler

På hjørnet af B. S. Ingemannsvej og Grundtvigs Allé startede Tansbjerg Skole, en specialskole, i februar 1967.

Og nu – nøjagtigt 50 år senere – bliver skolen revet ned på grund af miljøforurening.

Det fortælller Else Marie Valeur, der har arbejdet på Tansbjerg Skole. Det er i og for sig i orden, at skolen skal rives ned, men Else Marie Valeur vil meget gerne have, at vi husker skolens historie.

Lidt baggrund

“Socialstyrelsen, der hører under Socialministeriet fik opført 33 specialskoler, som blev spredt ud over Danmark. Det er det næststørste byggeprojekt i Danmark. Kun overgået af Frederik den Fjerde, der opførte 240 Rytterskoler”, siger Else Marie Valeur til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er faktisk interessant, at det frem til 1980 var Socialministeriet, der opførte skolerne. Men ministeriet havde ansvaret for undervisningen indenfor den daværende Åndsvageforsorg. Ansvaret og opgaven kom i 1980 over i Undervisningsministeriet”, siger den tidligere lærer.

Opførelsen af Tansbjerg Skoles fire klasseblokke, gymnastiksal, skolekøkken, sløjdlokale, administrations- og skolelederkontor samt pedelrum blev opført på bare tre måneder.

Fælles for alle 33 skoler er, at de blev placeret i grønne omgivelser, hvilket gav dem tilnavnet De Grønne Skoler.

Artiklen fortsætter under annoncen

30 år ekstra

De 33 grønne skoler havde en forventet levetid på 20 år og det var montagebyggeriet gearet til.

“Set i det lys, så er det jo fantastis k, at Tansbjerg Skole klarede yderlige 30 år”, siger Else Marie Valeur.

Tansbjerg Skolens elever blev anvist af Børn og Unge – og de var i alderen 7 til 21 år.

“Alle elever havde et intelligenshandicap. Ja, kært barn har mange navne og i starten hed det, at de var åndsvage, så var de debile og blev så udviklingshæmmede og nu er det børn med svære, generelle indlæringsvanskeligheder”, siger Else Marie Valeur.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der kom store ændringer i 1980, hvor det blev bestemt, at eleverne i specialskolerne skulle være fra 7 til 16 år, som i den almindelige folkeskole. Samtdig oprettede Sønderborg Kommune specialklasser på Ahlmann-Skolen og i Nordborg Kommune gjorde med tilsvarende.

Tansbjerg Skolen tømmes

“Det gjorde, at elevtallet på Tansbjerg Skole faldt til 14 og dermed var det ikke ansvarligt at fortsætte i de rammer”, siger Else Marie Valeur.

Sønderborg Kommune og amtet blev enige om at have en række specialklasser på Humlehøj-Skolen, hvor kommunen sørgede for undervisningen, mens amtet visiterede elever og betalte regningerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Tansbjerg Skole blev dermed en voksenskole, der lavede kurser og sådan blev den ved indtil 2003, hvor de kom under VUCs vinger og flyttede”, siger Else Marie Valeur.

Retur igen

Antallet af specialklasseelever på Humlehøj-Skolen voksede og voksede.

“Ud over den afdeling, som specialklasserne havde, så skulle der bruges fire ekstra klasseværelser. Derfor flyttede specialklasserne i 2004 tilbage til den tomme Tansbjergskole med 54 elever”, siger Else Marie Valeur.

Elevtallet stoppede ikke med at vokse og snart mangelde der igen plads. Pedelrum og skolelederkontor var forlængst inddraget til undervisning.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I 2009 flyttede specialklasserne igen fra Tansbjerg Skole og denne gang ind i den tidligere Kløvermark Skole, der i nogle år havde huset Handelsskolen”, siger Else Marie Valeur.

Det er stadig Kløver Skolen, der er rammen om specialklasserne, hvor der er små 200 elever. Nogle af dem undervises på Huholt Skole og nogle møder på den tidligere Erhvervsskole på Borgmester Andersensvej.

Sønderskov-Skolen flyttede ind

Efter specialklasserne for anden gang rykkede ud fra Tansbjerg Skolen, så kom bygningerne ind under Sønderskov-Skolen, der i første omgang brugte den til 10. klasse.

“En af bygningerne blev dog brugt som SFO for de børn, der starter deres SFO i maj måned og skolegang i august”, siger Else Marie Valeur.

“Men pludselig fandt man ud af, at Tansbjerg Skolen var forurent og farlig at være i og den blev hurtigt tømt for elever”, siger Else Marie Valeur.

Nu er grunden ved at blive ryddet – i første omgang drømte Teknik- og Miljøudvalget om, at der skulle tone en Rema 1000-butik op på stedet. Men der kommer i stedet en idrætshal til Sønderskov-Skolens elever.

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...